Helsingin sanomat uutisoi 13.2.2007 ”Luvaton lääkäri otti vastaan potilaita Keminmaassa”. Turkulainen lääketieteen opiskelija oli kertonut olevansa pätevä lääkärintyöhön, mutta poistui työpaikaltaan, kun häneltä alettiin kysellä opiskelutodistusta. Puoskari oli ottanut muutamia potilaita vastaan, mutta heidän hoidossaan ei onneksi ollut huomauttamista.


Mistä näitä vastuuttomia kandeja sikiää? Tiedekunnissa on jo muutaman vuoden ajan kehoitettu opiskelijoita töihin mennessä pyytämään opintotoimistosta todistus suoritetuista neljän ensimmäisen vuoden opinnoista. Vaadittavista neljän ensimmäisen vuoden opinnoista puuttuva kurssi voi olla 10 opintoviikon sisätaudit tai 0,3 opintoviikon etiikan kurssi. Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, molemmissa tapauksissa opiskelija on asetusten mukaan toiminut laittomasti lääkärin sijaisena. Todistus on tärkeää pyytää oman oikeusturvan vuoksi, mahtaisiko mikään vakuutus korvata, jos laittomana lääkärinä työskennellessä aiheuttaa vahinkoja. TEO ei ainakaan käsittele näitä tapauksia, koska laittomana terveydenhuollon ammattihenkilönä esiintyminen kuuluu poliisin esitutkintaan ja syyttäjän syyteharkintaan.

Kyse on toivottavasti yksittäistapauksista, uskon ja toivon edelleen valtaosan lääketieteen opiskelijoista toimivan vastuullisesti. Lääketieteen opiskelijoiden täytyy tiukan seulan vuoksi olla varmasti älykkäitä, mutta viisautta heillä ei ole tippaakaan, jos kiirehtivät luvatta töihin ja riskeeraavat sillä oman uransa. Pahimmassa tapauksessa vaarantuu potilaan henki ja terveys.