HS uutisoi näyttävästi 9.9.2007 "Lääkärien palkat kunta-alan huippua." Kateutta herättämään tarkoitetun otsikon jälkeen paljastuu, että totuus on varsin toisenlainen.
  • HS tietokulma: "Palkkavertailu on tehty kokonaisansioiden perusteella eli palkoissa ovat mukana muun muassa sairaanhoitajien vuorolisät, opettajien ylitunnit ja lääkärien päivystyksistä saamat korvaukset."
  • Taulukosta näkee, että prosentuaalisesti päivystyskorvaukset mukaan luettuina lääkärien palkat ovat nousseet vuodesta 1975 vuoteen 2006 lähes tarkalleen kuntasektorin keskiarvon mukaan eli n. 40%. Vähemmän yllättäen talous- ja hallintojohtajien prosentuaalinen palkannousu on "kunta-alan huippua."

Sairaanhoitajien vuorotyö tuo yö- ja iltalisiä, mutta ei nosta viikkotyötunteja. Opettajien ylitunteja tuskin tulee säännöllisesti 20h/vko, ainakaan kesällä. Lääkärit sen sijaan tekevät tutkitustikin pitkää työviikkoa, omien kokemuksien perusteella keskimäärin n. 60h/vko, runsaasti päivystävät voivat tehdä jopa 80h/vko. Eli lääkärit tekevät 1,5 kertaa pidempää työviikkoa kuin muut vertailussa. Lääkärien peruskoulutus on lisensiaatin tutkintona reilusti maisterin tutkintoa pidempi. Helsingin yliopistosta valmistuneista lääkäreistä tohtoreiksi väittelee n. 60-70%. Kuinka moni muu yhtä korkeasti koulutettu käy viikoittain tekemässä 24h työrupeaman normaalin työviikon lisäksi. Onko siis ihme, että työaika ja muita korkeampi koulutus näkyvät myös kokonaispalkassa?

Prosentuaalisesti pienituloisempien palkka on noussut lääkäreitä enemmän, ja tuloerot siis kaventuneet – kunta-alalla. Prosentuaalinen palkan muutos kuvastaa todellisen ostovoiman kehitystä suhteessa toisiin. Tuloerojen kaventuminen olisi yhteiskunnallisesti terve muutos, mutta tilastot kertovat päinvastaista. Yksityissektorilla tuloerot ovat kasvaneet, siispä lääkärien palkkaus (muun kuntasektorin ohessa) jääkin jatkuvasti jälkeen korkeakoulutetuista yksityissektorilla.


Koko kuntasektorin ongelmana on, että kunnan päättäjät pitävät palveluita vain menoerinä. Ei oteta huomioon, että terveydenhoito nostaa ihmisten elämänlaatua. Lisäksi toimiva terveydenhuolto ehkäisee tuottavassa työssä (yksityissektorilla) olevien jäämistä sairaseläkkeelle.


S

airaalalääkärin peruspalkka HUS-alueella on n. 2600e/kk. Jos se todellakin on "kunta-alan huippua", niin eikö olisi aika nostaa verotusta ja kaikkia kunta-alan palkkoja.


Viitteet:
HS 9.9.2007: Lääkäreiden palkat kunta-alan huippua
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/L%C3%A4%C3%A4k%C3%A4reiden+palkat+kunta-alan
+huippua/1135230155727