Hoitajien irtisanoutumisten toteutuminen ei ole missään vaiheessa ollut hyväksyttävä vaihtoehto, koska kansalaisten henki ja terveys tulee pyrkiä mahdollisuuksien mukaan takaamaan (ks. kirjoitus potilasturvallisuudesta). Hoitajien pakottaminen  töihin on vain hieman parempi, mutta sekin erittäin huono vaihtoehto. Terveydenhuollon ongelmia ei ratkaista pakottamalla, vaan alasta täytyy tehdä kilpailukykyinen, jotta saamme tulevaisuudessakin hyviä hoitajia.

Lakia tulisi kuitenkin täsmentää. Lakitekstistä huomaa, että sen ovat suunnitelleet terveydenhuollon ruohonjuuritasosta tietämättömät ihmiset. Pakkotyölakiin on julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan sisällytetty tehohoito, mikä ei siis sisällä normaalia osastohoitoa. Tälläkin hetkellä sairaaloissa on osastohoidossa potilaita, jotka hyötyisivät tehohoidosta, mutta eivät sitä resurssien puutteen vuoksi voi saada. Jätetäänkö heidät kuolemaan irtisanoutumisten tultua voimaan? Lakiehdotus sellaisenaan kuin siitä tänään uutisoitiin ei sisällä keinoja auttaa heitä. Todellisuudessa jos halutaan välttää ruumiita, joudutaan pakkotyöhön velvoittamaan huomattavasti useampi hoitaja kuin mitä hallitus nyt myöntää. Elektiivisen (ajanvaraus) toiminnan voi jättää pakkotyön ulkopuolelle, mutta muuten sairaaloita ei voi sulkea.

Hallitus vesittää pakkotyölailla hoitajien työtaistelun, ja siksi hallituksen pitäisi samassa yhteydessä ehdottomasti myöntää kohtuullinen korotus hoitajille. Sen ei tarvitse olla 500 euroa, mutta sen tulee kansan tahdon mukaisesti olla yli yleisen korotuslinjan. Tiedän jo nyt useita entisiä hoitajia, jotka ovat siirtyneet muihin töihin, ja se kehitys tällä tappelulla tuskin hidastuu. Olen erittäin huolestunut julkisen terveydenhuollon tulevaisuudesta.